keskiviikko 24. elokuuta 2016

Syystunnelmaa sisustukseen

Askartelin kotiin tunnelmaa. Ripustin kuumailmapallot katonrajaan ja laitoin led-tuikut tuomaan hentoa valoa. Vaivannäkö palkittiin, sillä ne ovat veikeä ja uniikki yksityiskohta sisustuksessa. Ne näyttävät mukavalle etenkin hämärässä, mutta niitä tulee ihailtua päivänvalossakin.Kuumailmapallon pinta on hauskasti hiukan "nahkamainen", ja siksi pidänkin siitä :)


Jos sinäkin tykästyit, niin tässä tulee yksityiskohtainen ohje. Käärihän hihat ja ota kuppi kuumaa ;)

Aloitin vesi-ilmapalloista. Niihin puhalletaan ilmaa. Se on muuten tämän projektin hikisin puuha :D Suosittelen ilmapallopumppua tai miestä :D
Revin sanomalehtiä reilusti, kooltaan noin 5x10 cm keskimäärin, mutta myös pienempiä ja isompia. Niitä tarvitaan oikeasti ihan kunnon kasa. Kannattaa myös repiä lehden reunat myös, eli ei jätetä yhtään ns. valmiita, suoria reunoja.

Sitten tarvitaan puuliima-vesi-seosta. Minä teen yleensä tämäntyyppisiin hommiin seosta suhteessa 50%-50%. Kannattaa puristaa liimaa johonkin hyvään kannelliseen purkkiin (minulla on xylitol-pastillipurkki, siinä on tosi tiivis kansi) ja vettä saman verran päälle. Sitten kunnon ravistelu.
Kaadoin seoksen hieman laakeampaan rasiaan. Otin kaveriksi kombi-sienen, mutta totuus on, että parhaimman tuloksen saat sotkemalla kädet tähän touhuun. Suojaa alusta hyvin ja riittävän suurelta alalta.
Ilmapalloihin kannattaa kiinnittää naru ripustusta varten.
Uitin paperisilpun molemmin puolin nopeasti liima-vesi-seoksessa...
...ja kiinnitin palloon. Pallon liukas pinta saa paperinpalat herkästi liukumaan, mutta kun saat muutaman kiinni toisiinsa niin homma helpottuu. Huomaa, että paperisuikaleet kannattaa kiinnittää hiukan toistensa päälle / lomittain. Rakoja ei saa jäädä.
Kun pallo oli päällystetty, ripustin sen narustaan kuivumaan. Huom! Laita alle reilusti sanomalehteä tai jotain muuta suojaa. Vinkki: henkariin saa myös hyvin ripustettua, tai pyykkinarulle, mutta mitä korkeammalle ripustat, sitä laajemmalle liimasotku roiskuu tippuessaan...
Tämän yhden kerroksen kuivuminen kestää ainakin vuorokauden normaalissa huoneenlämmössä. Sen jälkeen sama toistetaan, eli liimataan uusi kerros silppua edellisen päälle. Minä laitoin vielä kolmannenkin kerroksen. Eli tämä pohjatyö ottaa ainakin kolme päivää, ellet hyödynnä saunan lämpöä kuivumiseen tai fööniä. Mutta hyvä kuivuminen kerrosten välillä on todella tärkeää etteivät ne homehdu. (Mikäli päätät vauhdittaa kuivumista föönillä, ilmapallot tuppaavat lämmetessään turpoamaan ja pursuamaan ulos suuaukosta, joten ole tarkka kuumuuden suhteen.)

Kun kerrokset olivat kuivuneet, puhkaisin pallon.Nyt minulla oli kolme onttoa, mutta ihan kovaa ja tukevantuntuista palloa.
Siistin hiukan reunoja saksilla. Jos haluat palloihin sileämmän lopputuloksen, tässä välissä voisi käyttää vaikka hiekkapaperia. Minä ajattelin jättää luonnollisempaan tilaan.
Maalasin pallot valkoisella perusmaalilla. Maalaushomman voisi toki tehdä silloin kun ilmapallo on vielä paikallaan, mutta minä halusin että sisus kuivuu myös hyvin, mikäli siellä olisi yhtään kosteutta.
Sivelin kolme kerrosta, ja jokainen kerros sai kuivua välissä. Minä kehittelin tällaisen hulvattoman kuivaustelineen maitopurkista ja kertakäyttöaterimista :D
Rakastan kahvia :) Säästin muutaman päivän kahvinsuodatinpussit. Purut roskiin (tai ulkokukkien juurille jos haluat ;)) ja kosteat suodatinpussit kuivumaan johonkin ilmavaan laatikkoon, etteivät homehdu.
Kuivuttuaan rapsutellaan loput purut pois, minä käytin keittiösientä.


Leikkasin pussit muutamaan osaan, saumat roskiin.


Minä käsittelin reunat ruskealla musteella, jälkikäteen ajateltuna se ei taida olla ihan välttämätöntä... Makuasia, mutta lopputuloksessa tämä ei paljonkaan tuone lisäarvoa... :DSitten taas tein liima-vesiseoksen ja suojasin pöydän hyvin.
Työstin pallojen päällystämisen samalla tavalla kuin homma aloitettiin: paperinpala kastetaan nopeasti liimaan molemmin puolin ja liimataan pallon pintaan hieman reunoistaan toisen palan päälle. Saumojen kohdalta kannattaa vähän litistellä ja pyöritellä että liimaantuu hyvin kiinni. Käsillä kannattaa pyöritellä ja siloitella kuten lumipalloa hetken ajan. Märkänä suodatinpussien väri ei ole vielä loistossaan, mutta maltahan hetki, sillä kuivuessaan siitä tulee oikeasti aikas makea ;)
Kannattaa laittaa paloja hiukan yli suuaukon ja taitella loppu sinne sisään, näin lopputuloksesta tulee huolitellumpi eikä jauhelihatarjouksia tarvitse lukea pallon sisäsivulta... :)Minä asettelin pallot kuivumaan siihen tyylikkääseen telineeseen, jota en ole vielä patentoinut...
Mainitsinko, että tässä riittää yksi kerros?! :D Kuivuneena mielestäni siinä on hyvin paljon nahkannäköinen look.
Päälle suihkautin spray-lakkaa.
Pallerot alkavat olla valmiita, phuuh...Melko suuritöisiin palloihin tein vastapainoksi hyvin simppelit korit. Tarvittiin yksi wc-paperihylsy.

Ruskeasta kartongista kolme ympyränmuotoista palaa hyödyntäen hylsyä sabluunana.
Leikkasin hylsyn kolmeen osaan.
Liimasin kuumaliimalla pohjat kiinni ja vuorasin korit juuttikankaalla.
Kankaasta tein hiukan suuremmat siten, että hylsy jää matalammaksi ja että kankaan reuna tulee hieman yli.
Pallon kiinnitysnaruksi valitsin siiman, että se on mahdollisimman huomaamaton roikkuessaan katosta.
Terävällä neulalla tökkäsin suunnilleen pallon yläosan keskeltä läpi. Kun neula oli lähes kokonaan pallon sisällä, työnsin toisella neulalla edellisen perään että sain ensimmäisen neulan siimoineen suuaukosta ulos.

Otin neulan pois ja kiinnitin puuhelmen siimaan, jotta se jumittaa siiman paikalleen varmemmin kuin solmu. Eli helmi jää siis pallon kattoon sisäpuolelle varmistamaan että siima pysyy pallossa.

Koreihin kiinnitin kuumaliimalla neljä juuttinarun pätkää (vinkki: kannattaa leikata tarpeeksi pitkät narut, ettei tarvitse kauheasti kikkailla kiinnityksen kanssa, kuten allekirjoittanut joutui tekemään...)

Seuraavaksi helmi-siima-yhdistelmä liitetään sisäpuolelta näihin neljään naruun. Mittaa, sommittele ja kiinnitä sopivan matkan päähän siten, että kun tartut siimasta niin helmen ottaessa kiinni pallon kattoon kori jää roikkumaan haluamallesi korkeudelle.Led-tuikut esiin.
Sujautetaan ne koreihin.
...ja pyöritään ympäri huushollia miettien ja sommitellen mihin ne sopisi parhaiten... Kannattaa ensin mallailla maalarinteipin avulla, ettei katto ole täynnä reikiä :D
Minä kokeilin ensin takan eteen...


Tältä se näyttää hämärässä...


Toisella seinällä se on myös ihan kiva, päivänvalossakin :)


Tästä tapetista taas valo heijastuu kivasti...


Kyllä tällaisesta pienestä led-tuikusta ihan kiva valonpilkahdus tulee näihin hämärtyviin iltoihin.


Mutta "nahkajäljitelmä" on edukseen päivänvalossa.Tästä voi varioida vaikka miten paljon erilaisia versioita juuri omaan sisustukseen sopivaksi.
Tunnelmallista syksyä sinulle,
toivoopi Sini

6 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Kiitos kiitos :) Kävin kurkkaamassa, sinullakin on hieno blogi! Täytyy tutustua ajan kanssa...

   Poista
 2. Vau miten hienot noista tuli. Aivan kuin nahkaa olis nuo pallot. Ihana toi tuikku tuolla sisällä, kivan näköinen päivällä että pimeellä.
  Mutta kyllä sinä kovan työn oot tehnyt !! Mutta lopputulos on niin makee että kannatti tehdä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tuija! :) Tämä oli sen verran pitkä projekti kuivumisaikoineen, että minulta meinasikin loppua into kesken... :D Sitten askartelin välissä muuta, mutta palasin kuitenkin työstämään kuumailmapallot loppuun :)

   Poista