lauantai 4. kesäkuuta 2016

Munankuorimosaiikkia pullon pintaanKun koristelet pullon pinnan munankuorilla, tulee siitä näyttävä koriste ja sisustuselementti ihan sellaisenaankin, mutta se toimii myös käytännöllisenä kukkamaljakkona. Tämä työ vaatii sorminäppäryyttä ja kärsivällisyyttä, mutta se on kestävä, ajaton ja varmasti uniikki. Kannattaa ensin miettiä mihin sen valmiina asettaa, niin on helpompi lähteä työstämään sopivaa värisävyä ja koristeluja. Tämä on myös kiva lahjaidea kukan kera.

Pullo kannattaa valita siten, että se on sileäpintainen eikä siinä ole lasiin painettuja kuvioita tai kirjaimia. Aloitin poistamalla etiketit ja sitten pesin ja kuivasin sen hyvin. Jotkut käsittelevät pinnan esim. alkoholilla varmistaakseen ettei siihen jää esimerkiksi rasvaa ja maali tarttuu hyvin, mutta minulla on riittänyt kunnon pesu Fairylla.

Pinkin sävyisen pullon maalasin tummalla akryylivärillä, ja tämän kellertävän pullon maalasin keltaisella ja tehosteena käytin helmiäistä. Pullon vihreä sävy kuulsi hieman läpi, joten lopputulos näytti hieman vihertävältä. Minulle se passasi hyvin ja jätin maalauksen yhteen kerrokseen. Annoin kuivua hyvin.

Munankuorien käsittelyyn kannattaa varata aikaa. Mallikuvissa käsittelen kolmen kananmunan kuoria, mutta tällainen pullo jonka tilavuus on 0,75l, vaatii ainakin 12-15 munaa, eli 24-30 kuorenpuolikasta. Minä käytin tähän työläämpää tekniikkaa, eli värjäsin munankuoret ennen kiinnitystä, niin silloin on vaikeaa arvioida etukäteen minkä sävyisiä munankuoria työhön kuluu. Sen näkee vasta työn edetessä. Tämän vuoksi suosittelen että materiaalia kannattaa varata mieluummin liikaa kuin liian vähän.

Ensin rikoin munat kulhoon.


Kolmesta munasta tulee siis kuusi kuorenpuolikasta.
Laita munat kylmään jos valmistat niistä vasta myöhemmin syötävää :) Kuorista poistetaan kalvo. Joskus se irtoaa helpommin, ja joskus sitä joutuu hieromaan sormenpäällä että sen saa "rullaamalla" irti. Yritä varoa ettei kuori rikkoutuisi. Jos se menee ihan säpäleiksi, kannattaa se heittää pois sillä maalaaminen ja muu käsittely vaatii sen verran vaivaa, että vain mahdollisimman isot palat kannattaa säästää. Minä vielä huuhtelin kuoret veden alla. VINKKI: Jos olet tekemässä munaruokaa, ja aiot säästää munankuoret myöhempää käsittelyä varten, jätä ne veteen likoamaan. Muuten kalvo kuivuu kuoriin kiinni, ja sitä on entistä hankalampi irrottaa.


Minulla on tapana vielä varmistaa että munankuoret ovat varmasti puhtaat taudinaiheuttajista. Tässä kohtaa on monenlaisia tapoja; jotkut uittavat kloorissa, jotkut käyttävät uunissa jne. Minä olen testannut niitä molempia, enkä pidä kummastakaan edellä mainituista tavoista: kloori haisee ja uunissa munankuoret mielestäni hiukan hapertuvat ja tummuvat. Minusta nopeampi ja kätevämpi tapa on keittää munankuoria kiehuvassa vedessä muutaman minuutin ajan.Keittämisen jälkeen nostin ne grillipihdeillä pyyhkeen päälle kuivumaan.
Kun ne olivat kuivat, maalasin ne akryyliväreillä. VINKKI: märän akryylivärin päälle voi ripotella vaikka kimallejauhetta, niin osa paloista kimaltaa lopputyössä kivasti.


Sitten kun maali oli kuivunut sekä pullossa että kuorissa, aloin liimaamaan kuorenpalasia ihan tavallisella puuliimalla pullon alaosasta alkaen. Minä tavoittelin liukuvärjäystä, eli alussa käytin enemmän tummia munankuoren paloja ja pikkuhiljaa siirryin vaaleampiin sävyihin. Munankuoria kannattaa rikkoa valmiiksi oman sävyisiin "kasoihin" esim. A4 paperin päälle, ei kuitenkaan päällekkäin. Osa paloista kannattaa rikkoa pienemmiksi ja osa jättää hiukan suuremmiksi. Sitten vain rohkeasti levittämään liimaa pullon pintaan ja homma käyntiin! Minun tekniikkani on se, että painan sormella munankuoren palasen märkään liimaan ja kun sitä litistää pulloa vasten, se yleensä murtuu ja "rusahtaa" muutamasta kohdasta rikki. Sitten autan hammastikulla työntäen osia hieman erilleen toisistaan, että muodostuu mosaiikkimainen kuvio.
Tähän pulloon olin suunnitellut tekeväni askartelutimanteista koristelun, joka kiertäisi pullon ympäri. Käytin apuna rannerengasta, jonka pujotin pullon kaulasta. Sen avulla sain piirrettyä hennon viivan, joka kiersi pulloa tasaisesti. Voit käyttää apuna myös esimerkiksi suurehkoa teippirullaa, tai toki pienempää rullaa mikäli haluat koristeen kulkevan lähempänä pullon yläosaa.
Yritin tehdä sellaisen hennon viivan, ettei se erotu sitten valmiista työstä.

Ja nyt minun oli helppo jatkaa munankuorien lisäämistä kun tiesin mihin kohtaan jättäisin tilaa timanteille.
Kun munankuoret olivat löytäneet paikkansa, oli lakkauksen vuoro. Minä käytin kiiltävää Maston -spraylakkaa, pari kerrosta. Kannattaa suihkutella ulkona ;) VINKKI: Mielestäni kannattaa lakata ennen erityisiä koristeita, koska niiden loisto jää muuten vaisuksi.
Kun lakka oli kuivunut, liimasin askartelutimantit jättämääni rakoon. Kuva ei anna oikeutta, mutta niissä on hieno kristallimainen efekti, joka heijastaa seinälle kauniita prismoja kun valo osuu niihin :)


Yläosaan liimasin vielä suuria helmenpuolikkaita sekä pieniä askartelutimantteja.
Tämä pullo on melkoisen bling :D

Oranssinpunainen gerbera istuu siihen kuin nakutettu.


Kuten mainittua, toisen pullon maalasin tummalla pohjavärillä. Käytin samaa tekniikkaa, eli pullon alaosaan jäi voimakkaammat sävyt.


Yläosan vaaleat munankuoret ovat glitteröity, eli hienoinen kimaltelu näkyy siinä. Pursotin myös pinkkiä kimalleliimaa pullon kaulaan ja vaaleaa kimalleliimaa aivan yläreunaan.


Tämä sopii maljakoksi vaikka tälle upealle ruusulle.


Muista säästää myös munakennot! Niistä voi askarrella vaikka tällaisen pöllön :)
Hauskaa kierrätystä! toivoopi Sini


5 kommenttia:

 1. Nämä pullot ovat vaan niin hienot!!

  VastaaPoista
 2. Tätä tekniikkaa on ihan pakko testata!kiitos selkeistä ohjeista!

  VastaaPoista
 3. heissan....mitä liimaa sie käytit? jotenkin tekis mieli tuota koettaa....

  t.pirkko

  VastaaPoista