lauantai 25. kesäkuuta 2016

Lintuhäkin askartelu Mixed Media -tyyliinTässä työssä yhdistyy usean erilaisen askartelutekniikan ja askartelumateriaalien yhdistäminen, sitä kutsutaan usein nimellä Mixed Media -taiteeksi. Tämä lintuhäkki on seinäkoriste, jonka pieneen kokoon on sisällytetty suuri tarina. Sitä voi tulkita monella tapaa, niin taiteilija itse kuin katselijatkin. Lyhyestä esittelystä itse asiaan: tervetuloa katsomaan miten minä askartelin lintuhäkin :)

Tämä työ pitää sisällään monenlaisia työvaiheita, ja muutaman niistä pitää antaa kuivua rauhassa. Minä pilkoin askarteluvaiheita osiin, eli sillä välin kun yksi projekti oli kuivumassa, minä askartelin toista. Jotta homma olisi kuitenkin selkeästi hahmoteltavissa, kerron työvaiheet tässä blogitekstissä omina osioinaan. Kun lähdet askartelemaan, kannattaa luonnollisesti miettiä mitä voit puuhastella sillä välin kun osa työstä joutuu odottamaan kuivumista.

Lähden liikkeelle taustasta. Minulla oli canvas-taulu 20x30cm. Koska minulla ei ole lahjoja maalata, askartelin taulun omaan tyyliini :D Minä sain syntymäpäivälahjaksi veljeltäni Tomilta perheineen suuren laatikollisen askartelutarvikkeita, ja tässä työssä sain hyödyntää monia aarteita sen sisällöstä, kiitos vielä kerran :)

Tämä työ toteutetaan canvas-taulun taustapuolelle. Käsittelin reunat eli kehykset kauttaaltaan kittimäisellä pastalla, jotta pinta olisi mahdollisimman tasainen seuraavaa decoupage -työvaihetta varten.
Levitin kerroksen pastaa taulun kehyksiin: etureunaan, sekä myös sisä- ja ulkosyrjälle. Määrää on vaikea sanoa, ehkä 1mm paksuus on hyvä... toisaalta voit kuvitella oikean määrän siten, että levität liioitellun määrän voita leivälle :D Tärkeää on että rakoset tilkitään ja niittien aiheuttamat epätasaisuudet tasoitetaan. Jätin taulun kuivumaan yön yli muovikassin päälle.
Minä ajattelin päällystää taulun decoupage -tyylillä vanhasta hömppäpokkarista revityillä sivun suikaleilla. Suikaleet olivat kooltaan suunnilleen 5x10cm, osa hieman suurempia ja osa pienempiä.
Hain vähän vintage-tyyliä ja kaipasin niihin ruskeaa sekä vanhahtavaa sävyä. Sen vuoksi uitin suikaleita vahvassa jäähtyneessä kahvitilkassa (2 kuppia vettä ja 4 mitallista kahvia). Tämän jälkeen nostin ne muovikassin päälle kuivumaan.
Kun suikaleet olivat kuivat, käsittelin reunat huolettomasti Distress Ink Vintage Photo -sävyllä.Varmistin, että taulun kehykset olivat kuivat ja sitten aloin liimata kirjan suikaleita puuliima-vesi -seoksella (puolet ja puolet).


Minulla oli keittiösieni, jolla ensin kostutin pienen alan taulusta. Sen jälkeen kiinnitin suikaleen siihen ja käsittelin myös suikaleen päältä liima-vesi-seoksella, kevyesti painelevin liikkein; "töpöttelemällä".


Liimasin suikaleet siten, että reunat ulottuivat hieman taulun taustapuolelle taitettavaksi. Siten kehykset jäävät siistiksi kun taulu roikkuu seinällä.


Tällä tavoin käsitellään koko taulu ja jätetään kuivumaan.
Lintuhäkki tarvitsee myös kalterit. Minä tein ne rautalangasta helpon taiteltavuuden vuoksi. Halusin niihin hieman lisää vahvuutta, niin päällystin rautalangan maalarinteipillä pituussuunnassa.


Askartelin rimoja 6 kappaletta, joista neljä ajattelin laittaa pystykaltereiksi ja kaksi vaakaan. Jätin niihin reilusti pelivaraa, joten tein niistä n. 70cm pitkiä.Niputin neljä pystyrimaa ylälaidasta maalarinteipillä kevyesti yhteen, jotta punominen kävisi helpommin.
Sen jälkeen kieputin yhden vaakariman kuvan osoittamalla tavalla. Aloitin vasemmanpuoleisesta pystyrimasta.


Pujottelin vaakariman kaikkien neljän pystyriman ympärille samalla tavalla. Kannattaa hiukan sommitella taulun päälle, niin hahmotat sopivat välit.
Seuraavaksi pujottelin toisen vaakariman hieman alemmas, samalla tekniikalla, mutta hieman leveämmillä väleillä.
Sen jälkeen käsittelin kalterit Distress Ink -musteella, että sävy sopisi hyvin taulun taustaan.
Lintuhäkki tarvitsee linnun. Muovasin linnun vartalon ihan tavallisesta sanomalehdestä.
Rutistelin paperia helpomman käsiteltävyyden saavuttamiseksi ja muotoilin siitä pötkylän. Päällystin sen vaaleanvihreällä paperilla, mikäli sulkien välistä sattuisi pilkistämään. Muotoilin pötkylästä karkeasti pään, hieman ulkonevan siiven ja pyrstön. Kiinnitin maalarinteipillä. Tässä kohtaa on hyvä muistaa, että linnusta tulee näkyviin vain toinen kylki, eli riittää kun huolittelet vain toisen kyljen.
Sitten pääsinkin lempipuuhaani: näpertelyyn! :) Hahmottelin mielessäni, minkä sävyisen linnun haluan, ja valitsin kartongit sen mukaan esille. Koska tausta on hyvin neutraali, hain kontrastia ja päätin askarrella linnustani iloisen värikkään.Sulat leikkasin pisaranmuotoisista paloista. Niitä tarvitaan, noh, lukuisia :D Kannattaa varata ainakin 300-400 sulkaa. Minä askartelin toispuoleisen linnun, eli toinen kylki jäi sileäksi liimauksen helpottamiseksi. Liimasin kuitenkin reilummin sulkia kuin vain tasan puolikkaan kyljen verran, että varmastikaan linnun paljas paperivartalo ei pilkistä reunoilta.
Pisaran korkeus on noin 2cm. Leikkasin kaikki ihan vapaalla kädellä, eli hienoisia kokoeroja syntyi.
Leikkasin pisaraan halkioita kuvan osoittamalla tavalla.
Sävytin reunat Distress Ink -musteella.
Taivutin sulkia hammastikun avulla pituussuunnassa hiukan, jotta sulat näyttävät linnun päällä eläväiseltä ja istuvat kivasti linnun muotojen mukaisesti.
VINKKI: Näitä kannatta leikata pari-kolme päällekkäin, jotta säilytät järkesi :D Pyrstöön askartelin hiukan suurempia sulkia reilut 30 kappaletta. Niiden korkeus oli suunnilleen 4cm.
Tämän jälkeen aloin liimailla sulkia lintuuni. Riittää kun dippaa terävän kärjen alalaidan puuliimaan. Sulat jäävät siten mahdollisimman ilmavasti ja luonnollisesti. Aloitin alhaalta selästä.Viimeisenä askartelin linnun siiven ja ihan lopuksi pitkän pyrstön. Viimeistelin linnun nokalla ja helmenpuolikkaan liimasin silmäksi. VINKKI: Kun lintu on kuivunut, voit halutessasi pöyhiä sulkia vaikka hammastikun avulla. Minä nostin hiukan niskahöyheniä. Osa myös hiukan litistyy kun pitelet linnusta kiinni, se ei haittaa koska lopuksi voit nostella niitä takaisin ojennukseen.Nyt alkoivat suurimmat elementit olla valmiina: lintuhäkki sekä lintu. Minä etsin koristeita Mixed Media -työhöni kaappien kätköistä. Ensimmäisenä mieleeni tuli, että minun lintuni saa äärellensä avaimen, mikäli se mielii vapauteen ;) Ajattelin kiinnittää metallisen avainriipuksen vaneriseen ympyränmuotoiseen tauluun.Minulla oli myös puinen roikkuva koriste, jossa lukee "LOVE give you wings". Se kiteyttää taulun sanomaa enemmän kuin hienosti! Koska sen sävy oli puhtaanvalkoinen, hieroin siihen hieman samaa Distress Ink -mustetta.Rakastan kiiltokuvia, ne tuovat mieleeni muistoja lapsuudesta. Perhonen pääsee siis linnun kaveriksi. Taivutin sitä hieman sekä käsittelin vitivalkoiset reunat musteella.
Tekokukkia tekokukkia tekokukkia. Toisinaan niitä on kiva askarrella itse, mutta näin suuritöisessä askartelussa on helpottavaa käyttää myös jotain valmistakin materiaalia.
Lintu tarvitsee tietysti pesätarvikkeita. Minulla oli vanhasta kukka-asetelmasta säästetty risukehikko ja vihreää tekoheinää. Irrotin risuja ja lisäsin heinää ja kiinnitin sen siimanpätkällä keskeltä "nippuun".Minun lintuni saa myös pitsiverhot, jotka on myös saaneet ikääntyneen sävyn kahvista.

Löysin myös muutaman höyhenen.
Kiinnittämisessä käytin kuumaliimaa. Etenkään tekokukat eivät tartu ihan keveillä kamoilla :) Minä sain uuden kuumaliimapistoolin, kun edellinen ilmeisesti luuli olevansa starttipistooli valotehosteilla...


Sitten vaan sommittelin ja liimailin. Aloitin pesästä ja linnusta ja etenin mieleni mukaan. Viimeisenä taivutin ja kiinnitin kalterit taulun taakse. Liimasin perhosen kalteriin ja solmin kahta eri satiininauhaa kaltereiden ylälaitaan rusetille.


Tekokukat on valittu linnun sävyihin sopivaksi.Kuka niitä enää maljakkoon pistää? :DJätin kalterit sen verran löysälle, että kukat eivät litisty niiden alle.Lintu on kevyesti pesällään, ja lisäsin höyhenet sinne tuomaan hieman lisäilmettä sekä väriä.


Pitsin liimasin canvas-taulun ylälaitaan. Turkoosinsävyiset satiininauhat tuovat sekä sävyä, että hienosti piilottavat tarvittaessa ripustuskoukun.

Koska työ on voimakkaasti kolmiulotteinen, sitä on mukava tarkastella vähän eri vinkkeleistä.


Tästäkin kuvasta näkyy, että linnulle kannattaa tehdä sulat reilusti yli puoli kylkeä, muuten paljas vartalo pilkistää työn reunoilta.


Suuritöinen mutta erittäin palkitseva ja mukava Mixed Media -tauluni on nyt valmis. Toivottavasti sain sinutkin innostumaan ja inspiroitumaan!


Mukavia askarteluhetkiä!

-Sini-

4 kommenttia:

 1. Kiitos Sini aivan upeista ohjeista, parhaiten tehtyjä blogeja ja niin selkeät ohjeet <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sirkka, kyllä lämmittää mieltä näin hieno palaute <3 Blogini on vielä melko uusi ja innostuneena jatkan eteenpäin! Toivottavasti poikkeat sivuillani jatkossakin :)

   Poista
 2. Siis ihan mahtavia ohjeita, kiva kun löysin blogisi :)

  VastaaPoista