sunnuntai 19. kesäkuuta 2016

KirjanmerkkiAskartelin tämän pirtsakan kirjanmerkin osallistuakseni Facebook Askarteluideat ja inspiraatiot -ryhmän kirjanmerkkihaasteeseen. Käytin taustalle servettitekniikkaa.

Valitsin askarteluun Vallilan boheemikuvioisen servetin.
Tähän tarvitaan vain servetin ylin kerros, eli se missä kuvio on. Irrota rauhallisesti, ettei se repeä.
Valitsin valkoisen kartongin, johon aioin servetin kiinnittää. Kannattaa pitää mielessä, että servetti on hyvin ohut, ja valitsemasi kartongin sävy vaikuttaa lopputulokseen.
Tähän hommaan tarvitaan myös tuorekelmua sekä leivinpaperia.Leivinpaperin virka on ainoastaan suojata sekä silityslautaa, että silitysrautaa. Sen vuoksi kaikki työstettävä materiaali tulee leivinpaperin sisään. Koska minun käsiteltävä kartonkini on suhteellisen pieni, taitoin leivinpaperin kahtia (valmis arkki, uuninpellille sopiva).
Miellän tuorekelmun tässä tapauksessa "liimana", niin järjestys on helppo muistaa: kartongin päälle asetetaan tuorekelmu ja tuorekelmun päälle laitetaan servetti (kuvapuoli ylöspäin). Ja tämä kolmekerroksinen asetelma siis tulee leivinpaperin sisään suojaan. Eli varuiksi vielä kerran alhaalta ylöspäin: silityslauta, leivinpaperi, kartonki, tuorekelmu, servetti, leivinpaperi.

Laita silitysrauta lämpiämään keskilämmölle. Höyrytoiminto pois päältä. Sitten silitellään rauhallisesti leivinpaperin päältä muutama minuutti. Jos mahdollista, kannattaa avata ikkuna, ja tehdä tämä hyvin ilmastoidussa tilassa.

Idea on siinä, että silitysraudan lämpö sulattaa tuorekelmun, ja tämä "liimaa" servetin kiinni kartonkiin.Kurkista ja kokeile varoen (VARO ettet polta sormiasi!), että servetti on kiinni kartongissa. Muista sammuttaa silitysrauta :)
Kun työ on jäähtynyt, voit leikata servettikartongin haluamasi kokoiseksi. Suosittelen saksia mieluummin kuin leikkuria, sillä hento servetti saattaa "rullautua" reunoista, mikäli leikkurin terä ei ole huipputerässä.
Minä töpötin servettikartongin reunoihin hieman Archival Ink mustetta sekä lisäsin vähän kimalleliimaa.
Valitsin työhön kaksi muuta kartonkia, jotka sopivat servetin sävyihin. Käsittelin niidenkin reunat musteella, mutten laittanut kimalletta.

Mielestäni väriyhdistelmä on melko sähäkkä...
Leikkasin liilasta kartongista veneen ja käsittelin reunat musteella.


Kun sovittelin sitä servetin päälle, huomasin, että tämähän toimisi vaikka onnittelukorttina juuri näin.
Minä kuitenkin olin tekemässä kirjanmerkkiä, niin halusin tähän korttiin nauhan joka jäisi sitten sivujen väliin helposti havaittavaksi merkintäkohdaksi. Koska nauhaa varten tarvittiin reikä, päätin laittaa palan kartonkia vahvikkeeksi, ettei kartonki repeä reiän kohdalta ajan saatossa. Askartelin sydämen samasta kartongista kuin venekin. Käsittelin reunat musteella ja kimalleliimalla.
Liimasin sen kiinni korttiin.
Tein reiän ja kiinnitin nauhan.
Nauhan toiseen päähän kiinnitin ankkuririipuksen teemaan sopien. Toiseen päähän laitoin puuhelmistä kirjaimet DREAM (=UNELMA).
Lopputulosta katsellessani huomasin käyttäneeni hyvin rohkeita sävyjä, jotka melkein häiritsivät silmää. Samalla kuitenkin väriyhdistelmä on hyvin kiehtova. Joskus selvästi kannattaa vain yhdistellä rohkeasti!


Tämän askartelun jälkeen muistin myös servettitekniikan olevan huippujuttu, joka on ollut unohduksissa pitkän tovin. Aina tulee etsittyä kivansävyistä tai -kuvioista kartonkia korttiaskarteluun, vaikka kaapissa odottaisi oikea servettien helmi... ;)

8 kommenttia:

 1. Tosi upea kirjanmerkki ja nämä värit on niin <3!

  VastaaPoista
 2. Tää on tosi hieno!
  Mukana arvonnassa
  postin.tuomaa@gmail.com

  VastaaPoista
 3. Onpas siistiä jälkeä! Arvonnassa mukana ollaan.

  saraana.makela@gmail.com

  VastaaPoista
 4. Tosiaankin unelmointia siivittävä kirjanmerkki! :) hiltuha(at)gmail.com

  VastaaPoista
 5. Hieno kirjanmerkki :) nasuli1983@gmail.com

  VastaaPoista
 6. Yksi arpa Mervi Tiitisen puolesta kirjanmerkin arvontaan / Facebook ryhmä Askartelun ihana maailma. Mervin oma osallistumisviesti ei jostain syystä tullut läpi.

  VastaaPoista
 7. ARVONTA ON PÄÄTTYNYT 14.8.2016. VOITTAJIEN NIMET ON JULKAISTU http://madebysini.blogspot.com/2016/08/ylimaaraisten-poisto-arvonta.html
  KIITOS KAIKILLE OSALLISTUJILLE JA ASKARTELUNTÄYTEISTÄ SYKSYÄ! :)
  PS. SEURAAVA ARVONTA ON TULOSSA PIAKKOIN ;)

  VastaaPoista