lauantai 11. kesäkuuta 2016

Tuunattu pöytä

Ikean tusinatuotteesta tuli uniikki yksilö, kun LACK-pöytä sai uuden ehostuksen!


Minun pöytäni oli alkujaan tummanruskea, joten aloitin työn ihan perushommilla: karhensin pintaa hiekkapaperilla ja maalasin valkoisella pari kertaa. Halusin valkean pohjasävyn, koska koristelin pinnan suodatinpusseilla ja niistä vähän kuultaa pohjan sävy läpi.

Käytin siis pöydän koristeluun ihan tavallisia valkoisia kahvinsuodatinpusseja. Ne ovat mainioita värjäykseen, koska ne imevät väriä itseensä helposti.
Revin reunat pois, koska halusin rosoista tyyliä.


Yhdestä suodatinpussista tuli suunnilleen kuusi palaa, eli revin aina päällekkäin olevat kaksi sivua kolmeen osaan. Yritin tehdä hieman erimuotoisia paloja.
Sitten laitoin tipan akryyliväriä veteen.


Sekoitin tasaiseksi, että väri liukeni.Laitoin paloja veteen ja pyöritin niitä hieman.
Nostin palat leivinpaperin päälle kuivumaan. Kun olin työstänyt näitä vaaleanpunaisia halutun määrän, lisäsin punaista väriä saadakseni aikaan tummemman sävyisiä paloja. Kun nekin olivat valmiit, lisäsin hiukan sinistä, että sain aikaan purppuranvärisiä paloja. Toistin useita kertoja lisäämällä samaa väriä tai toista värisävyä, jotta sain samalla kertaa useita toisiinsa sopivia sävyjä. Tähän pöytään kuluu arviolta 300-500 palaa eli 50-84 suodatinpussia, riippuen siitä miten paljon niitä liimaa päällekkäin. Minä liimasin aika ronskisti, koska en halunnut että valkoinen pohja pilkistää mistään. Toinen syy oli se, että tykkäsin siitä että toisen suodatinpussin sävy kuultaa hauskasti toisen läpi. Eli en hakenut "vieri viereen" -tyyliä vaan länttäsin reilusti päälle limittäin, jos se näytti kivalta.


Jatkoin työtä seuraavana päivänä, kun pöydän pinta oli kuiva. Varasin äärelle vesiastian, pyyhkeen sekä liima-vesi-seoksen (noin puolet ja puolet). Lajittelin kuivuneet suodatinpussipalat suunnilleen sävyiltään omiin kasoihinsa.

Tämä kasteluvaihe on vapaaehtoinen, mutta minä koen sen helpottavaksi asiaksi decoupage-tekniikassa: Kastelin sekalaisen värilajitelman 20-30 kpl suodatinpussipaloja vedessä kauttaaltaan ja nostin pyyhkeen päälle.

Sen jälkeen pensselöin puuliima-vesi-seosta pöydän pintaan pienelle alalle ja laitoin kostutetun suodatinpussipalan pintaan kiinni ja pensselöin taas liima-vesi-seoksella päältä. VINKKI: Avuksi kannattaa ottaa vaikka kombi-sieni, jolla voit tarvittaessa hiukan painella paloja, mikäli näyttäisi että alle meinaa jäädä ilmakuplia. Mielestäni kostutetut palat ovat helpompia käsitellä ja niitä ryppyjä ja ilmakuplia syntyy vähemmän. Mutta tämä jakaa leiriä, ja tiedän että jotkut onnistuvat ilmankin ;) Kun kostutetut palat olivat pöydässä kiinni, kastelin taas uuden satsin.

Minä työstin koko pöydän pinnan paloilla ja myös reunatkin reilusti yli, jotta palasten loppuosa oli helppo liimata pöydän alle siististi piiloon.Kun pinta oli kuivunut, maalasin jalat marjapuuron punaisiksi. Kun maali oli kuivunut, työstin pöydän jalkojen kaikki reunat sekä pöydän kaikki reunat mustalla musteella (Archival Brilliance Graphite Black), ihan meikkisienellä "töpöttäen".
Se tuo hiukan paremmin pöydän muodot esille.

Ja tässä vielä pöydän pinta kokonaisuudessaan.


Viimeistelin pöydän lakkaamalla sen paneelilakalla.
Kun ensimmäinen lakkakerros oli kuivunut, kokeilin kädellä pöydän pintaa, ja jos jossain kohtaa tuntui selkeästi terävä kohouma, hioin sen hiekkapaperilla sileäksi. Varoin kuitenkin, ettei päästä takaisin pohjamaaliin saakka :D

Lakkasin pöydän pinnan ohuilla lakkakerroksilla neljä kertaa ja jalat vain kahdesti. Pöydän pinnasta tuli sileä, mutta kuitenkin palojen reunat ovat kädellä tunnusteltavissa, eli siitä ei tullut "peilisileä". Sen vuoksi pidänkin siitä niin kovin :)


Tämä on oikeasti helppo ja halpa tapa tuunata. Kieltämättä siinä on hieman hommaa, mutta lopputulos on sen väärti.


8 kommenttia:

 1. Tulipa kivannäköinen uniikki pöytä. Vähän erilaista suodatinpussiaskartelua myös :). Tykkään kovasti!

  VastaaPoista
 2. Kiitos selkeästä ohjeesta, aion kokeilla tekniikkaa jossain muodossa. Tuli muuten tosi söpö pöytä. Huolellista työtä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos rakentavasta palautteesta ja kehuista :) Mukavia askarteluhetkiä sinulle!

   Poista
 3. Todella upea!
  Aion itse päällystää ikean tv-tasoni vanhoilla sanomalehdillä, tai jos jopa innostunkin testaamaan jotakin tämän tapaista violetin sävyissä.

  ka-booomm

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :)
   Kiva idea myös tuo sanomalehdillä päällystäminen!

   Poista