sunnuntai 11. syyskuuta 2016

Syksyinen pöytäkoriste

Kun illat hämärtyvät ja päivät viilenevät, minulle usein iskee kesän kaipuu. Minulle parasta lääkettä silloin on kuuma kuppi ja lämpimät villasukat. Sen lisäksi yritän ottaa vastaan uuden vuodenajan nauttien sen tuomista mahdollisuuksista. Syksyllä nautin luonnon väreistä sekä tunnelmavalaistuksesta. Nyt kerron, miten askartelin tämän helpon ja lähes ilmaisen pöytäkoristeen joka sopii mainiosti esimerkiksi syyskattaukseen.

Tällaisen kehikon askarteluun tarvitaan ainoastaan ilmapallo, juutti-/sisalnarua ja puuliimaa.
Puhalsin ilmapallon ja sidoin narunpätkän solmukohtaan, jotta pallo on helppo ripustaa kuivumaan. Mitä isomman pallon puhallat, sitä isompi kehikko siitä tulee. Minulla narua kului noin 10-15 metriä.

Sitten sekoitin puuliimaa ja vettä. Tein sitä xylitol-pastillipurkissa, puolet liimaa ja puolet vettä. Tähän sopii mikä tahansa purkki missä on tiivis kansi. Laita liimaa ja vettä purkkiin ja sitten kunnon ravistelu. Valmista seosta tarvitaan ehkä desin verran.
Minä kaadoin valmiin seoksen laakeampaan kippoon työn helpottamiseksi, mutta se ei ole välttämätöntä. Suojaa työpöytä hyvin laajalta alueelta, tämä on sotkuista puuhaa :) Narua uitetaan kauttaaltaan ensin liimaseoksessa ja sitten kieputetaan pallon ympärille. Sitä ei tarvitse liottaa, kunhan pitää huolen, että se on kauttaaltaan käsitelty. Aloitus pallon ympärillä on hiukan hankalaa, että naru ei luista pallon päältä karkuun. Minä kieputin nauhan aloituspäätä solmulle, jotta se ei lähde avautumaan. Muutaman kieputuksen jälkeen homma helpottaa.

Voit tehdä niin tiiviin tai harvan kehikon kuin itse haluat. Minä jätin kehikon melko harvaksi.
Sitten ripustetaan kuivumaan. Voit käyttää apuna vaikka pyykkinarua tai henkari-viritelmää. Muista suojata alusta hyvin! Kuivumiseen kannattaa varata yksi vuorokausi. Minä annoin kuivua pidempään, sillä en ehtinyt jatkaa työstöä moneen päivään ;)
Puhkaisin pallon ja vedin repaleen ulos. Tämä kannattaa tehdä suojatulla alustalla, sillä ylimääräinen kuivunut liima hilseilee pois. Tarkista kehikko jos siinä on kuivunutta liimaa niin rapsuta ylimääräiset pois sormin tai esim. tikun avulla.Saatat yllättyä miten tukeva ja kestäväntuntuinen siitä tulee! VINKKI: jos haluat, voit vaikka suihkuttaa siihen spraymaalia lisäefektin luomiseksi. Minä jätin luonnolliseksi.
Katsoin pallon muotoa ja päätin miten päin pallo tulee asetelmaani. Sen jälkeen leikkasin pohjaan led-tuikun mentävän aukon. Painoin kehikkoa varovaisesti lattiaa vasten, että narut joustivat hiukan pohjasta ja sain sen "pysymään pystyssä" itsekseen. Huomioi varovaisuus!


Keräsin ulkoa pihlajanmarjoja, tuijan oksia, ruskansävyisiä lehtiä, heinää (ja laventelin oksia jotka kuitenkin jätin asetelmasta väärän värisävyn vuoksi).
Lehdet kannattaa kuivattaa tavalla tai toisella ennen asetelmaan laittamista, muuten ne käpristyvät kuivuessaan. Kuivatukseen on monta tapaa, mutta minä silittelin niitä leivinpaperin ja pyyhkeen välissä. Laitoin lehdet kahden leivinpaperin väliin ja leivinpaperit vielä pyyhkeen väliin. Eli minun "kerrosvoileipäni" muodostui näin: silityslaudan päälle tuli pyyhe, leivinpaperi, lehdet, leivinpaperi, pyyhe. Silityksen kesto määräytyy pitkälle siitä, miten kosteita lehdet ovat. Minä silittelin keskilämmöllä reilut kymmenen minuuttia ja käänsin lehdet välissä. Jos lehdet jäävät kosteiksi, ne kipristyvät asetelmassa. Minullakin ne rullautuivat hieman reunoiltaan, mutta minusta siitä tuli vain luonnollisemman näköinen, eikä kuitenkaan pilannut asetelmaa. Mikäli kuitenkin haluat lehtien säilyvän sileinä, kannattaa kuivatukseen ja silitykseen panostaa. Vanha kirjanväliin ja painon alle asettelu on varma (joskin hidas) tapa.

Sen jälkeen aloin koristella kehikkoa. Pujotin tuijan oksia narujen lomista. Sitten lisäsin muita koristeita. Huomaa, että painavat koristeet, esim. marjat, kannattaa lisätä tasaisesti kehikon ympärille että saat sen pysymään halutussa asennossa. Lehtien kiinnityksessä otin avuksi kuumaliiman. Huom: pienen pieni tippa riittää!

Tällainen kehikostani tuli koristelun jälkeen.
Otin tarjoilulautasen ja laitoin siihen tuijan oksan.
Asettelin koristelemani kehikon lautasen keskelle.
Ihailin vähän aikaa syksyn värejä :)


Asettelin led-tuikun asetelman sisälle. Sanomattakin on selvää, että oikeaa tuikkua ei tähän asetelmaan saa laittaa.
Lisäsin marjoja ja lehtiä tarjoilualustalle. Tämä on kiva sisustuskoriste päivänvalossakin.


Hämärässä se on toisella tapaa kaunis...


Vielä vinkkinä: jollet liioittele kuumaliiman kanssa lehtiä kiinnitettäessä, ne voi helposti ja siististi irrottaa kehikosta kun syysasetelma on tehtävänsä hoitanut. Sitten voit käyttää kehikkoa uudestaan talvisessa asetelmassa. Seuraa blogistani, miten minä aion sen tehdä :)


Kiitos kun poikkesit sivuillani ja oikein värikästä ja tunnelmallista syksyä Sinulle!

-Sini-4 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Kiitos kivasta palautteesta Tuija, ja mukavaa että poikkesit taas blogissani :)

   Poista
 2. Kertakaikkiaan kaunis ja taidolla tehty pöytäkoriste. Selasin tätä blogia ja täältä löytyi vaikka mitä ihanaa. Laitoin itselle ylös,että osaan tulla muulloinkin. Kiitos,kun olet laittanut selvät ohjeet kaikkiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sinulle palautteesta, on mukava kuulla että pidät blogistani :)

   Poista