torstai 11. elokuuta 2016

FarkkupurkkiTaannoin selaillessani ulkomaalaisia sisustuskuvia internetistä, tuli vastaan farkkupurkki jossa oli kapea pitsireunus. Idea ei siis ole minun, mutta ajattelin kokeilla toteuttaa samantyylistä purnukkaa, kun materiaaliakin löytyi. Laitan tähän samalla työvaiheet kuvineen miten projektini eteni, sillä tämä oli todella helppo ja nopea askarrella!

Jotta homma saatiin käyntiin, tarvittiin säilyketölkki.
Irrotin etiketin ja pesin tölkin.
Leikkasin farkkukankaasta reilun suorakulmaisen palan niin, että se riitti hyvin tölkin ympärille (noin 2 cm reilummin kuin ympärysmitta). Kankaan korkeus puolestaan oli noin tuplasti säilyketölkin korkeuteen verraten, sillä halusin vuorata farkkukankaalla tölkin sisustaa ihan reilusti. Minä suunnittelin laittavani valmiiseen purkkiin taiteilijantarvikkeita, niin ajattelin farkkuvuorauksen vaimentavan kolinaa ;)
Lisäksi leikkasin myös purkin pohjalle sopivan ympyränmuotoisen palan.
Minulla oli tällaista valkoista pitsinauhaa. Leikkasin sitä myös hieman yli tölkin ympärysmitan verran. Muista, ettet venytä pitsiä mitattaessa, jotta kiinnitysvaiheessa saat sen laskeutumaan nätisti farkkukankaan päälle.
Otin kuumaliiman esiin ja aloin hommiin!

Liimasin ensin toisen reunan kiinni tölkin kylkeen. Ohut kuumaliimaviiru kankaan reunaan riittää hyvin.

Kiepautin kankaan tölkin ympäri ja liimasin toisen reunan hiukan toisen päälle. En laittanut liimaa matkan varrelle lainkaan, sillä se ei ollut tarpeen. Muista, että kangas tulee asettaa napakasti purkin pintaa myöden, mutta ei venyttämällä. Silloin lopputuloksesta tulee tasainen.Seuraavaksi käsittelin tölkin pohjan. Huomaa, että aina kun vuoraat tai päällystät ympyränmuotoista kaistaletta, kannattaa käyttää tätä "suikalointi-tekniikkaa". Silloin vältyt ylimääräisiltä rypyiltä ja taitoksilta. Sama juttu siis ihan paperiaskartelussa, jos päällystät vaikka pahvinpalaa jollakin koristepaperilla.
Tässä tapauksessa siis leikataan pienin välimatkoin halkiot aina tölkin pohjaan asti kuvan mukaisesti.
Liimataan yksi suikale kerrallaan. Muista taas mukailla napakasti tölkin muotoja, mutta älä venytä ettei kangas kinnaa rumasti. Pieni määrä kuumaliimaa riittää hyvin.

Sitten liimataan viereinen suikale hieman toisen päälle.
Sama toistetaan kunnes kaikki suikaleet on kiinnitetty. Voit huomata, ettei ylimääräisiä ruttuja tai kurttuja syntynyt, kun liimaus suoritettiin tällä tavalla osissa.Pohja viimeistellään liimaamalla ympyränmuotoinen pala taitosten päälle.Tein liimauksen pienissä osissa aivan kankaan reunaan. Koko ympyrää ei kannata yrittää liimata kuumaliimalla kerralla, sillä muuten se ehtii kuivua aloituspäästä ennen kiinnitystä.
Yläosan ylimääräinen kangas taitetaan vain purkin sisään. Tähän ei viiltoja tarvita, se laskeutuu sinne ihan nätisti. Laitoin parilla liimatipalla kankaan kiinni tölkin sisäpuolelle. Farkkukangas on siitä ihanan jämäkkää, että tölkin mahdollinen terävä reuna jää paksun kankaan alle, eikä sitä tarvitse huolitella sen enempää.Sitten kiinnitin pitsin tölkin ylälaitaa mukaillen. Pieni tippa kuumaliimaa pitsin yläreunaan, edeten vähän kerrallaan, ja laitaan kiinni. En liimannut pitsin alalaitaa kiinni, se laskeutuu kauniisti purkin pintaa myöden ihan vapaana.
Kiinnitin koristeeksi vielä hopeanharmaita puolihelmiä, joiden halkaisija on reilun sentin.
Siinäpä se! Tarvikkeet purkkiin.
Tämän voi täyttää ihan vaikka millä: esimerkiksi hiusharjoilla ja -kammoilla, tai vaikkapa keittiön puulastoilla ja -kauhoilla. Mielestäni se kävisi mukavasti myös suojaruukuksi viherkasville, kunhan huolehtii ettei vesi pääse tölkin pohjalle.
Minä taidan tehdä näitä muutaman erikokoisen, niin saan askartelupöydän kynät ja muutkin tarvikkeet kivasti esille :)Nyt tölkit ja rikkoontuneet farkut uusiokäyttöön! Mukavia puuhasteluhetkiä! -Sini-

6 kommenttia:

 1. Tuli kyllä tosi kaunis. Pitsi ja puolihelmet ovat kuin piste iin päällä.

  VastaaPoista
 2. Kiva purkki! Minä olen myös hyödyntänyt säilykepurkkeja tuohon samaan tarkoitukseen, sekä taimikasvatukseen, kukkavaaseiksi ym ym. Olen päällystänyt servieteillä tai vain maalannut ja koristellut. Näistä saa tosi hauskoja, vain mielikuvitus rajana...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paljon hyviä ideoita, kiitos! Kohta ei enää tölkeistä raaski luopuakaan, kun niistä voi askarrella vaikka mitä... :)

   Poista
 3. Kiitos kivasta vinkistä ja selkeistä ohjeista ☺

  VastaaPoista