perjantai 29. heinäkuuta 2016

Lintuhäkki ja paperikukatTällä kertaa askartelin sisustuskoristeen. Tämän kivan metallisen lintuhäkin löysin vitosella Riihimäen Kukkatallista. Se on metallia ja käsitelty niin, että siinä näkyy "ajan patina". Korkeutta koristeella on noin 40 cm.

Idean tähän sain jostain selaamastani sisustuslehdestä kauan sitten, siinä oli valkoinen häkki koristeltu silkkikukkasin. Kuva jäi mieleeni, lehti valitettavasti ei. Päätin toteuttaa koristelua samalla idealla, mutta askartelin kukat mulperipaperista itse. Niistä tuli mielestäni aika kivat, varsinkin tuon juorun kanssa joka itse ei kuki.

Ensin kaivoin esiin siis vaaleanruskean mulperipaperin ja sakset. Mulperipaperi on kuitumaista ja siinä on ihana käsintehdyn paperin vaikutelma. Minun mulperipaperini on melko paksua, tiedän että sitä on saatavilla ohuempana myös.
Minä leikkasin paljon kukkia, ihan vapaalla kädellä. Tein niitä 45 kpl, joista syntyy siis 15 kpl valmiita kukkia, koska yhteen käytetään kolme kerrosta. Halkaisijaltaan kukat olivat noin 4-7 cm:n väliltä, suunnilleen niin että yhteen kukkaan tulisi kolmea eri kokoa, eli 15 kappaletta pienehköjä, 15 keskikokoista ja 15 suurempia. En kuitenkaan mittaillut sen kummemmin, vaan leikkelin ihan vallattoman vapaasti :)Voit halutessasi leikata kukkia sabluunan avulla ja vaikka pari-kolme päällekkäin. Näytän myös, miten saa leikattua kuusiterälehtisen kukan aika näppärästi. Siinä syntyy kyllä enemmän hukkapaloja, eli säästäväisin tapa se ei ole. Mutta tällä tavoin voit leikata vaikka sen mallikukan, ja sitä käyttää sitten sabluunana.
Minulla on neliön muotoinen pala, jonka taitan kahtia.
Sitten taitan suunnilleen kolmanneksen kuvan osoittamalla tavalla.Ja sama kolmannes toisesta reunasta päälle.
Leikataan piirtämäni mukaan. Tässä voit itse päättää minkämuotoiset terälehdet haluat. Tähän kukkaan tein kaikista "pisaran" muotoisia.
Tavallisesti jätän viivan piirtämättä ja leikkaan vapaalla kädellä, näin ei kukkaan ainakaan jää kynän jälkiä.
Sitten avataan. Tässä työssä ei nuo taittelun jäljet haittaa yhtään, mutta tapauskohtaisesti kannattaa harkita, sopiiko tämä leikkaustyyli taitoksineen valmiiseen työhön.
Kun olin leikannut kaikki kukat, käsittelin kaikki terälehtien reunat ruskealla musteella.
Sen jälkeen kastoin kukat nopeasti vedessä ja nostin pyyhkeen päälle kuivumaan. Käytä "hukkapyyhettä", sillä muste saattaa tahria sen.
Kannattaa huomioida, että eri musteet käyttäytyvät eri tavoin, kun niille heitetään vettä niskaan. Tämä muste levisi todella hillitysti. Painelin hiukan kukkia talouspaperilla, että sain niistä "pyyhekuivat". Sitten alkoi rutistelu. Siihen tarvitaan vaikkapa kynä. Ensin terälehti rullataan kynän ympärille.Sen jälkeen terälehtien molemmilta puolilta työnnetään peukalolla ja etusormella niin että muodostuu ihan rehellinen ryppy. Isoissa kukissa voit joutua siirtämään kynää hieman, ja tehdä pari-kolme rypistystä per terälehti.


Kaikki terälehdet käsitellään samalla tavalla. Sitten koko kukka rypistellään vielä rullalle. Tehdään siitä vähän kuin nuppu, ja kukan keskiosaa kierretään, jotta saadaan sinnekin ryppy.
Voit varoen avata ja kurkistaa kukkaa, sen kuuluisi näyttää hyvin kurttuiselta.
Laita se takaisin rullalle. Kukat annetaan kuivua myttyrässä. Minusta näyttäisi kuin olisin käynyt sienimetsällä :)

Jos annat kukkien kuivua itsekseen huoneenlämmössä, siihen kuluu noin 1/2 - 1 vuorokausi. Kuivuneet kukat avataan.
Sen jälkeen minä tein kukkiin reiät heteitä varten.
Kuten aiemmin mainitsin, minun kukkiini tuli kolme kerrosta. Käytin jokaiseen kukkaan kolme kaksipäistä pronssinsävyistä hedettä.
Taitoin heteet kaksinkerroin, ja pujotin ne tekemistäni rei'istä. Pienin kukka jäi päälle ja suurin alle.
Tältä se näytti.Leikkasin mulperipaperista pieniä ympyröitä, suunnilleen 5 sentin kolikon kokoisia.Kiepautin kukan alle jääneet heteen varret rullalle ja liimasin kuumaliimalla ympyränmuotoisen "lätkän" päälle. Sillä tavalla sinetöin kukan kiinni, eikä muita liimauksia tarvita.


Askartelin kaikki kukat samalla tavalla. Tämä kukka sopii mainiosti myös korttiaskarteluun tai skräppäykseen.
Nyt oli aika koristella lintuhäkki.
Lisäsin kukkien sekaan hieman vaaleanvihreää satiininauhaa. Käsittelin nauhojen päät kynttilän avulla, ohjeen siihen löydät TÄÄLTÄ. Siten ne eivät rispaannu.Liimasin kukat kuumaliimalla häkkiin. Pieni tippa liimaa riitti hyvin.


Toisen nauhan solmin rusetille ja toisen kieputin vaan kaltereiden lomaan.

Kukista tuli mielestäni tosi viehättäviä omalla rosoisella tyylillään.En juurikaan asetellut tai oikonut niitä mitenkään, sillä tavoin niihin jäi mahdollisimman luonnollinen ulkonäkö.


Nyt minun viherkasvini kukkii vuoden ympäri :DUskon, että tästä tulee vielä hieman viehkeämpi kun tuo juoru alkaa rönsyillä ulos kaltereiden välistä...Sisustamisen ei tarvitse olla kallista ja pienellä vaivalla saat uniikin koristeen kotiisi.

Mukavia askarteluhetkiä!
-Sini-

4 kommenttia:

 1. Kyllä on upee lopputulos. Kovasti olet tehnyt työtä, monta vaihetta noissa kukkasissakin.

  VastaaPoista
 2. Huoh, kun ihana:) Kokeilen kyllä tuota kukan tekoa. T. Sirpa H.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, kiitos Sirpa :) Mukavia askarteluhetkiä!

   Poista