perjantai 13. toukokuuta 2016

Kukkakortti sopii moneen tilaisuuteen


Kukkakortti on usein, noh, tylsä mutta varma. Se käy moneen eri tilaisuuteen, eikä sinun välttämättä tarvitse tuntea vastaanottajaa kovin hyvin tai tietää hänen mieltymyksiään.

Tällainen kortti sopii mainiosti esimerkiksi onnittelukortiksi tai vaikkapa ihan vaan kevätterveisien lähettämiseen.

Kortti on helppo tehdä ja kuten kuvasta näkyy, olen taas tehnyt muutaman erilaisen mallin toteuttaen kaikissa kuitenkin samaa tekniikkaa. Tämän kortin erikoisuus piilee vihreässä taustakartongissa, joka luo yksinkertaiseen korttiin mukavasti ilmettä. Simppelit kukkaset paistattelevat vihreällä nurmikolla :)

Tarvikkeet tähän löytynevät taas kaappien kätköistä.

Leikkasin ensin korttipohjan. Tällä kertaa suosin korkeaa mallia. Koko on 21 x 21 cm.Taitetaan keskeltä.Leikkasin kortin kanteen aukon. Voit tehdä mieleisesi mallin, mutta kannattaa miettiä mihin tarkoitukseen kortti tulee. Sydämen muotoinen aukko sopii vaikka siskon synttärikorttiin mutta ei ehkä niinkään työkaverin nimipäiväonnitteluun.Seuraavaksi näytän miten tein ”nurmikon”, eli tuon vihreän taustan. Tarvitaan pala vihreää kartonkia, hieman isompi pala kuin kortin aukko on. Minä tein monta korttia kerralla, joten kuvassa on monta palaa, paria eri sävyä.


Kartongin pala kastellaan vedessä, ei jätetä lillumaan vaan pelkästään kastellaan kauttaaltaan. Ei tähän tarvita välttämättä kippoa tai lautasta, juoksevan veden alla onnistuu myös ihan mainiosti.


Märkä kartonki rutistellaan palloksi, sellainen kunnon mytty. Huom. älä kuitenkaan hiero tai rutistele kovin pitkään, muuten kartonki alkaa hilseillä rikki.


Mytty avataan varovasti suoraksi ja jätetään kuivumaan. Kartongin laadusta riippuen kuivumiseen menee noin yksi vuorokausi.Kuivunut, mutta röpelöpintainen kartonki saa seuraavaksi sävyjä vahaliiduista. Voit laittaa vaikka kahta eri vihreää, vaaleampaa ja tummempaa.Väriliitu pidetään kädessä vaakatasossa, eli ”lappeellaan”, eikä ns. normaalissa kynäasennossa. Sitten vaan lähdetään vetämään/työntämään väriliitua kartonkia vasten. Idea on siinä, että väri tarttuu kartongin ryttyisiin kohoumiin. Jos käytät kahta (tai useampaakin sävyä), tee ensin toisella värillä ja sitten toisella, ihan samalla tavalla. Eri sävyt kuitenkin erottuvat sieltä täältä ja syntyy hauska efekti.VINKKI: Kokeile yhdistää rohkeasti eri värejä, esim. keltainen ja valkoinen tätä vihreää vasten toimii myöskin kivasti. ”Kukkaniityn loistetta” hakevat käyttävät eri värejä vieläkin rohkeammin! Valitse kuitenkin kukkien ja/tai muiden koristeiden sävy siten, että ne sointuvat taustaasi.

Sitten kartonkipala paperin väliin ja kirjapinon alle hieman suoristumaan. Saa olla siellä ainakin vuorokauden.

Seuraavaksi kukkia, kukkia, kukkia!


Minulla jäi korttien leikkaamisesta ylimääräiset mukavat suorat kartonkikaistaleet, ne on helppo käyttää tässä hyödyksi. Lisäksi sillä tavoin saa yhteneväisen ilmeen kun laittaa ainakin osan kukista samalla sävyllä kuin korttikin on.Leikkasin muutaman suikaleen, noin puolen sentin levyisiä ja juurikin kortin pituisia. Ne kieritetään rullalle, joko hammastikun avulla tai juuri tähän tarkoitukseen sopivalla Quilling tool:illa.

Kun kukat on kieputettu, on aika liimata ne kiinni.En tehnyt kovin tiiviitä rullia, niin sain liimauksen jälkeen ujutettua keskelle vielä pienen helmen. Voit jättää sen pois tai korvata esimerkiksi askarteluheteillä tai vaikka pienellä silkkipaperimytyllä.Sitten leikkasin kukalle lehdet vihreästä kartongista. Pistin leikaten ihan vapaalla kädellä. VINKKI: Voit käyttää myös kuviosaksia jos haluat röpelöreunat lehtiin.
Seuraavat kaksi työvaihetta voi tuntua hupsulta, mutta minusta vaiva kannattaa nähdä.

Ota kangastilkku tai tee kuten minä ja taittele muutama pala talouspaperia pehmikkeeksi. Aseta kukan lehti siihen, ja jollain pyöreäpäisellä työvälineellä alat pyörittää lehden pintaa hieman painaen. VINKKI: Keittiön aterinlaatikosta löytyy usein näitä huippusopivia pyöröpäisiä työvälineitä, tarkista kauhojen ja vispilöiden kahvat ;)

Hieman painelua ja pyörittelyä lehden päällä, niin siihen muodostuu luonnollisempi look.Tästä kuvasta näkyy paremmin lehden uusi venemäinen muoto.Ja lupaamani toinen hupsu työvaihe: töpötin hiukan mustetta meikkisienen avulla lehtien reunoihin. Tarkoitus ei ole saada niitä mustaksi, vaan tuoda ne vihreästä taustasta hieman paremmin esille.


Käytin muuten samaa mustetta korttien reunojen sävyttämiseen, huolittelin myös aukot.Vihreä nurmikkopala pitää leikata aukkoon sopivaksi. Se onnistuu helpoiten asettamalla vihreä pala aukkoon ja piirtämällä rajat aukon reunoja myöden. Minä leikkasin nurmipalan aavistuksen verran aukon kokoa pienemmäksi. Se on hyvä korttia avatessa, näin aukon reunat ei ainakaan "ota kiinni" nurmikon reunaan.


Ja taas käsitellään reunoja musteella.Sitten on oikeastaan jäljellä vaan koristelu. Tämä on sellaista hommaa, että kaikki keinot ovat sallittuja. Minäkin käytin niitä materiaaleja mitä löytyi :)

Punainen kortti: kukkien lisäksi koristeena kakkupaperia taiteltuna, välissä punainen sydämenmuotoinen lasihelmi. Vaaleanvihreiden spiraalien ohjeen löydät täältä pääsiäiskortista. Kanteen liimasin sydännappeja ja helmenpuolikkaita.
Keltainen kortti: kukkien lisäksi koristeena on kuvioleikkurilla leikattuja perhosia. Perhosten reunat on käsitelty pinkillä musteella, taas meikkisienellä töpöttäen. Perhosten keskellä on koristestrassit.
Purppura kortti: kukkien lisäksi lisäsin koristeeksi vaaleanpunaisia askarteluheteitä. Kanteen liimasin helmenpuolikkaita sekä sydänstrasseja.
Lila kortti: kukkien lisäksi korttiin tuli helmenpuolikkaita, koristesydän sekä koristeoksia. Timantin muotoa korostaakseni lisäsin hieman kimalleliimaa aukon kulmiin.
VINKKI: Kun alat työstämään mieleistäsi korttia, ehdotan tekemään reilummin kukkia, lehtiä ja taustoja kerralla, tulee lähes samalla vaivalla. Jollet sillä kertaa innostu tekemään kuin yhden kortin, sinulle jää kuitenkin materiaalia säilöön, mistä voit sitten loihtia kortin pikapikaa vaikka kukkakimpun tai kahvipaketin kylkeen viemiseksi. Kortin voi hyvin jättää vaikka yksiosaiseksi, liimaat kaikki vaan siihen päälle.
Mukavia askarteluhetkiä!

toivottelee Sini

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti