sunnuntai 21. helmikuuta 2016

Pääsiäiskortti

Pääsiäiskortin tekeminen on värikästä ja iloista puuhaa!Koska pääsiäinen osuu alkukeväälle, minusta on mukavaa laittaa niihin yleensä keltaisen, oranssin ja vihreän sävyjä. Nyt kuitenkin testasin, että muutkin värit sopivat ihan kivasti. Perinteeseen tietysti kuuluu, että muodoissa ja teemoissa vilahtavat kenties tipu, pupu tai muna. Tänä vuonna päätin kokeilla miten samalla idealla saisi monta erityyppistä korttia.

Jos sinussa on hitusenkaan askartelijan vikaa, tämän kortin valmistus on helppo ja tarvikkeet löytynevät sinunkin nurkistasi. Vaativuustaso ei tosiaan ole suuri ja pieni vaivannäkökin palkitaan takuulla. Laitan oheen vielä selkeät ohjeet kuvineen sekä kaavoineen. Nyt kartongit, liima ja sakset esille!

Aivan aluksi sinun tulee valita korttisi väriteema. Etsi käsiisi mahdolliset kartonginjämät ja sovittele niitä yhteen. Ideana on löytää sinua miellyttävä kortin väri ja siihen sopiva kukan sävy. Muu tilpehööri tulee sitten siihen kylkeen kaapista mahdollisesti löytyvien "jämien" mukaan. Heittäydy luovaksi, tässä tulee idea, mutta toteutuksen määrität sinä itse!

Kortin kaavat löytyvät tästä. Rohkeimmat veistelevät itse, ei tämä mitään ydinfysiikkaa ole ;)Kaavat aukeavat tästä

Ja sitten kukan valmistukseen. Se on eittämättä kortin työläin osa, mutta myös juurikin se "showstopper", joten vaiva kannattaa nähdä.

Ensin leikkaamaan terälehtiä. 5 kpl isompia ja 5 kpl hieman pienempiä. Muoto ei ole niin nöpönuukaa, kartonkia tullaan vielä väsyttämään rullaamalla ja rutistelemalla, niin hienosteluleikkaus ei kuitenkaan enää lopputulemassa näy. Mielestäni myös kukasta tulee luonnollisempi pienien epätarkkuuksien myötä.

Sitten värjätään terälehtien reunat. Apuna voit käyttää tussia ja vesitilkkaa. Värjäsin keltaiset terälehtien reunat oranssilla tussilla ja sitten kastelin sormenpäät vesitilkassa ja suttasin ja levitin terävää tussijälkeä. Kuten jo aiemmin mainittua, tämä ei ole mitään tarkkaa hommaa, sinnepäin riittää hyvin. Tulet huomaamaan myöhemmin, jollet vielä usko :)

Tämän jälkeen leikataan kukan keskusta. Helpointa on, kun ensin leikkaat ympyränmuotoisen kartonkipalan, ja sitä lähdet työstämään. Jos sinulla on kuviosakset, joista tulee jonkinmoinen "röpelöreuna", voit käyttää niitä. Minä leikkasin vapaalla kädellä aaltoja. Mainitsinko jo, että se ei ole niin tarkkaa? :D

Nyt kieputtamaan. Jos sinulta löytyy quilling-tool, se on mainio apuväline tähän. Hammastikku sopii myös aivan mainiosti.

Ihan viimeinen pätkä, eli aivan spiraalin keskimmäinen alue saa jäädä kukan keskustan pohjaksi, eli sen päälle tuo kieputus asettuu mukavasti. Varmista pienellä liimauksella. Värjää kuten terälehdet.

Jäin kaipaamaan kukkaan hieman vahvempaa sävyä, joten lainasin lasten vahaliitua ja terävöitin oranssin sävyä toivotunlaiseksi.

Seuraavaksi terälehtiin leikataan saksilla pieni halkio.Lisää hiukan liimaa toiselle laidalle.

Ja yhdistä.

Taivuta terälehteä esimerkiksi kynän avulla.

Tee kaikille terälehdille samoin: halkiot, liimaa yhteen, taivuta. Sen jälkeen leikkaa kartongista noin euron kolikon kokoinen ympyrä. Liimaa ympyrälle ensin suuremmat terälehdet.

Sen jälkeen liimataan pienemmät terälehdet lomittain isompien kanssa.

Ja sitten liimataan kukan keskiö.

Tee kukalle lehtiä. Voit käyttää kuviosaksia tai tehdä sileäreunaiset lehdet.


Leikkaa lehtiin halkiot, liimaa ja yhdistä kuten kukan terälehdetkin.
Ajattelin lisätä vielä vihreää ja erimuotoista tekstuuria tekemällä "spiraalipötköjä". Leikkasin samasta vihreästä kartongista ohuita kaistaleita.

Kieputa kaistaleet hammastikun avulla spiraaleiksi.
Se on makuasia, paljonko niitä haluat yhteen korttiin laittaa, ehkäpä luku on 3-8 kappaleen välillä.

Tämän jälkeen tein vielä muutaman pikkukukan, jotta kortista tulisi varmasti runsas. Joskus vähemmän on enemmän, ja joskus taas ei :) Minä käytin apuna kuvioleikkuria, voit leikata niitä myös ihan vapaalla kädellä. Laitoin pikkukukan kaavan mukaan tuohon kaava-arkkiin, jos siitä on sinulle apua.Vaikka kukkakuvio tulee näpsäkästi leikkurilla valmiina, suosittelen silti pientä näpräämistä siihenkin, että se tulee elävämmäksi. Tässä on hyvä käyttää alustana jotain pehmeää, vaikka kangastilkkua. Minä käytin muutaman palan talouspaperia taiteltuna. Sitten tarvitset jonkin pyöreäpäisen kynän, puukauhan tms. (Vinkki: kurkkaa keittiön aterinlaatikoihin: tarkista kauhat, kaulimet, vispilät, leikkelehaarukat, pizzaleikkurit... jossain on takuulla suht' pyöreäreunainen kahva). Aseta kukka pehmeälle alustalle ja alat hieroa pyöröpäisellä apuvälineellä kukan keskustaa pyörivin liikkein, hieman painamalla. Huomaat, miten kukka alkaa muotoutua hauskasti.

Sen jälkeen voit taivuttaa terälehtiä vaikkapa sen hammastikun avulla.


Nyt pikkukukkaan on muodostunut kiva kuppimainen muoto. Minä laitoin keskelle helmen. Jos haluat, voit laittaa keskelle pikkuhelmiä, askarteluheteitä, paljetin, napin, tai vaikka rutistetun silkkipaperin. Voit myös piirtää siihen tai laittaa kimalleliimaa. Tai voit antaa olla sellaisenaan.

Sitten valitset mieleiset kartongit korttipohjaksi. Minä tein hieman suuremman munan oranssista ja hieman pienemmän vaaleankeltaisesta. Kaavat löytyvät kaavapohjasta. Munien reunat käsittelin samalla oranssilla vahaliidulla yhteneväisen ilmeen luomiseksi.

Liitä munat yhteen joko liimaamalla tai kaksipuoleisella teipillä. VINKKI: Tässä vaiheessa kannattaa kirjoittaa pääsiäistervehdys kortin taakse, se on huomattavasti helpompaa ennen kuin koristeet on kortissa kiinni. Kortin koossa on huomioitu, että se mahtuu C6-kirjekuoreen.Sitten sommittelemaan ja mallailemaan miten haluat koristeiden sijoittuvan korttiin. VINKKI: Jos olet kovin tarkka, ota kännykällä kuva sommittelemastasi halutunlaisesta lopputuloksesta ennen liimaamista. Sitten on helppo kuvan perusteella katsoa ja koota se täydellinen kortti :)

Minun kortistani tuli tällainen.
Ja kuten alussa mainitsin, tein samalla idealla muutaman erilaisen mallin.

Tämän sinisen kortin tein pitkälti samalla idealla kuin tuon oranssin tutorial-kortin. Kukan keskelle sommittelin valkoisen helmen ja pikkukukkiin pikkunapit. Tähän korttiin en laittanut kahta munanmuotoista kartonkia päällekkäin vaan kokosin materiaalit yhdelle siniselle kartongille jonka reunat värjäsin valkoisella vahaliidulla. Koristeena käytin ihan tavallista kakkupaperia.Tämän rustiikkisen kortin kokosin kauniin ruskeista värisävyistä. Kukan sekä kortin reunat työstin Ranger Distress Ink Vintage Photo -sävyllä, eli töpöttelin meikkisienellä mustetta. Koristeena käytin pienen palan juuttikangasta sekä perhosnapin. Kukan muoto on hieman erilainen, sillä en taivuttanut terälehtiä lainkaan.


Tässä kortissa kukka on tehty neljällä isolla ja neljällä pienellä terälehdellä viiden sijaan. Lisäkoristeena käytin ainoastaan satiininauhaa.

Tähän korttiin laitoin hiukan kimalletta ja glitteriä: kortin reunat ja kukka on elävöitetty kimalleliimalla. Minulla oli myös hologrammikartonkia, josta leikkasin kuvioleikkurilla perhosia. Kortin taustalle laitoin "keinoruohokartonkia" ja kukan kylkeen leikkasin avokadojen verkkopussista palaset :)Tässä ovat nämä työni hedelmät. Uskon, että sinultakin löytyy taitoa ja materiaalia tällaisen pääsiäiskortin työstöön, joten hommiin vaan!

Iloista pääsiäistä!

t. Sini

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti